085 - 822 16 05 info@agrivest.nl

Als reactie op de sterk gestegen huizenprijzen, zal er hoe dan ook meer moeten worden gebouwd

De huizenprijzen stijgen vooral door de lage rente en de immigratie. De enige remedie is bouwen, betoogt econoom Hans Mersmann.

Het interview met Ryan-Collins over de Nederlandse woningmarkt zal bij menigeen de wenkbrauwen hebben doen fronsen (Economie, 17 januari). De breed gedeelde opvatting in ons land is immers dat hét recept voor de overspannen woningmarkt, die gekenmerkt wordt door sterke prijsstijgingen en groeiende tekorten, bestaat uit het snel en sterk verhogen van het bouwvolume.

De Britse econoom Ryan-Collins denkt daar heel anders over. Blijven bouwen als reactie op de ontspoorde woningmarkt ziet hij vooral als dweilen met de kraan open. Hoeveel er ook wordt gebouwd, de prijzen van woningen zullen blijven stijgen.

Daarbij wijst hij naar Spanje en Ierland waar in de jaren voor de financiële crisis de sterke toename van het bouwvolume niet kon verhinderen dat de prijzen razendsnel bleven stijgen. Alleen meer bouwen, zo meent hij, neemt de belangrijkste oorzaak van de sterke prijsstijgingen niet weg, namelijk het gemak waarmee kopers hun woning gefinancierd kunnen krijgen. ‘Hoe hard je ook bouwt, banken kunnen hun kredietverlening altijd in een hoger tempo uitbreiden’.