085 - 822 16 05 info@agrivest.nl

Positie van koopstarter: niet dramatisch, wel lastig

Afgelopen week kwam het Kadaster met het bericht dat steeds minder starters een woning kopen. Bovendien versmalt de leeftijdsklasse die wel koopt. Met name onder 25 jaar en boven 35 jaar wordt er minder gekocht. Dit bericht gaf aanleiding tot stevige reacties: ‘Starters delven het onderspit op de woningmarkt’ en ‘Starters missen de boot en er ontstaat een verloren generatie’. Is hier sprake van overdrijving om de aandacht te trekken, of is het dramatische beeld terecht?

Tijdens de crisis op de woningmarkt was het aandeel van de koopstarters onder alle kopers relatief hoog. In de periode 2009 – 2013 lag het aandeel tussen 50 en 55%. Vervolgens is met het herstel van de woningmarkt het aandeel van de koopstarters voortdurend gedaald en ligt het nu op iets meer dan 30%. Het aandeel van de doorstromers is in gelijke mate gestegen. Tijdens de crisis was het voor een doorstromer lastig om te verhuizen, zodat er daarna een forse inhaalvraag is ontstaan. Hierdoor is dus het dalende aandeel van de starters veroorzaakt.

Aantallen geven een ander beeld. Het aantal starters bedraagt sinds het derde kwartaal van 2015 gemiddeld 20.000 per kwartaal en dat is min of